Slovensko potrebuje opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

24.04.2013 Bratislava

Bratislava ( TASR) "V tomto smere sa zameria na ďalšie posilnenie transparentnosti a zníženie administratívneho zaťaženia," informovalo Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli Národný program reforiem 2013, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda SR.
"Umožní sa vydávanie elektronických výpisov z listu vlastníctva a zabezpečí sa rozšírenie obsahu katastra nehnuteľností o údaje o cenách nehnuteľností uvádzaných vo verejných a iných listinách predložených na zápis do katastra," spresnil rezort financií.
Vláda SR okrem toho zjednoduší administratívne vykazovanie podnikov vytvorením komplexného portálového riešenia umožňujúceho elektronické hlásenie všetkých náležitostí vyžadovaných od podnikateľských subjektov.
Proces registrácie majetku sa podľa MF SR zlacní a zrýchli znížením počtu úkonov. Vláda aktualizuje metodiku posudzovania vplyvov legislatívy na podnikateľské prostredie najmä využitím príkladov dobrej praxe uplatňovaných v iných krajinách vrátane zavedenia systému RIA (Regulatory Impact Assessment) do procesu hodnotenia vplyvov prijímanej legislatívy.
Dobudovaním analytických kapacít sa ďalej zlepší kvalita predkladaných zákonov. Vláda sa zameria aj na existujúcu legislatívu. Prehodnotia sa transpozície vybraných európskych právnych aktov, ktoré zavádzajú zmeny s cieľom znížiť administratívne zaťaženie európskej legislatívy.
"Ministerstvo hospodárstva SR okrem toho spustí verejne dostupný portál pre nahlasovanie duplicitných informačných povinností vyplývajúcich podnikateľom z legislatívy. V roku 2014 vláda znovu vyhodnotí náklady administratívnej záťaže na Slovensku," informovalo ďalej MF SR.
Slovensko klesá v hodnotení rebríčka Svetovej banky (SB) Doing Business už niekoľko rokov po sebe. "Aktuálne 46. miesto nás zaraďuje pod priemerné umiestnenie krajín EÚ (40. miesto)," uvádza rezort financií SR v programe reforiem.
 

Vyberte región